Tuesday, January 03, 2012

'Pelik" Bukan Ukuran

Tulisan ini khusus untuk mereka yang sering mengutamakan ukuran pemikiran sendiri dalam menerima atau menolak sesuatu pandangan sama ada dalam agama atau yang berkaitan urusan keduniaan.

Antara yang saya temui sama ada penulisan atau percakapan : ada mereka yang mudah menolak sesuatu yang kita sampaikan hanya dengan ukuran 'pelik' atau 'tidak pernah didengari' dan yang sewaktu dengannya.

Persoalannya:

1. Adakah kita telah cukup penuh dengan maklumat sehingga kita boleh 'detect' sesuatu itu benar atau salah hanya dengan ukuran 'pelik' atau 'boleh diterima akal' atau apa sahaja ukuran pemikiran kita semata?

2. Adakah semua perkara yang kita 'terima' sebagai kebenaran tidak ada unsur 'ajaib' atau 'pelik'? Ajaib dan pelik itu perkara yang biasa wujud dalam hidup tapi ia bukan sebab utk kita menolak sesuatu fakta atau kebenaran.

Kita pernah temui sebahagian yang mempertikaikan urusan agama atau pandangan ulama, malah mempertikaikan hadith sahih, mereka mendasarkan kepada 'boleh diterima akal' sbg syarat penerimaan dan 'tidak logik' atau 'pelik' sebagai syarat penolakan. Ini bukan penilaian yang tepat pada setiap keadaan.

Mari kita insafi kembali syarat penerimaan dan penolakan maklumat dalam diri kita masing2. Adakah cukup kita menyandarkan kpd 'pelik' dan 'tak logik' utk menerima dan menolak?

Begitu banyak perkara pelik bagi sebahagian manusia tetapi tidak pula pelik bagi yang lain. Begitu banyak juga situasi yang kita temui pada awalnya pelik tapi akhirnya setelah kita fahami maka ia amat 'logik' pula. Berhati2lah dalam menerima dan menolak sesuatu, terutama apabila ia melibatkan agama dan ilmuan dalam agama. Berhati2 itulah kunci kejayaan.

No comments: