Sunday, July 17, 2016

DALAM SAHIH BUKHARI ADA HADITH DHAIF?


Oleh: Us. Adlan Abd. Aziz.

1-Ada dalam kalangan ustaz-ustaz yang mengajar Hadith cuba timbulkan isu bahawa 'dalam Sahih Bukhari tak semuanya sahih' tanpa berikan apa-apa bukti. Hanya dakwaan semata-mata.


2-Setelah dakwaan itu dibuat tanpa bukti, pendengar dan pelajar mereka dibiarkan tanpa mengetahui apakah contoh hadith-hadith yang dikatakan 'tidak sahih' itu.


3-Kemudian ustaz-ustaz ini terus mengkritik Sahih Bukhari berhujahkan bahawa ulama terdahulu pun pernah mengkritik Sahih Bukhari juga. Namun sekali lagi, ia adalah dakwaan dan tidak disertakan bukti terperinci.


4-Maka sesiapa sahaja yang mendengar tentang isu ini mungkin akan terus percaya, sebarkan dan berkeras bahawa 'dalam Sahih Bukhari tak semuanya sahih'. Sekali lagi, dakwaan tanpa bukti.


5-Marilah kita khususnya para ustaz dan pendakwah menerapkan sikap amanah dalam menyatakan sesuatu dakwaan, agar diserta dengan huraian dan penjelasan. Kerana akan ada pendengar atau pelajar yang akan mengikuti dan percayab apa yang disampaikan walaupun tanpa bukti jelas.


6-Bagi mereka yang ingin tahu bagaimana ulama terdahulu adil dalam menilai Sahih Bukhari,rujuk rakaman berikut.


Selamat menonton:

No comments: