Monday, February 01, 2010

You're right, but is it achievable?

Saya pernah berbual dengan seorang kawan..tajuknya pelbagai tapi tiba-tiba terfokus pada tajuk 'sepatutnya seorang ustaz..'. Lalu dia memberikan pandangan, antaranya ialah dua pandangan yang saya rasa kurang tepat:

Pertama..katanya 'sepatutnya ustaz hafaz Quran 30 juzuk..baru betul'.

Kedua...katanya 'sepatutnya ustaz mesti jadi macam Ibnu Sina, agama pun terer, perubatan dan sains pun pandai'.

Now it's time for me to hold the talking stick!

memang sepatutnya ustaz hafaz Quran 30 juzuk...saya pun setuju. Sebelum itu saya telah pun memberikan pandangan bahawa kita meletakkan target minimum untuk seorang ustaz - iaitu tahu membaca Al-Quran dengan betul sebutannya, tajwidnya dan lancar. Tapi rupanya kawan saya nak target minimumnya dinaikkan ke tahap hafaz 30 juzuk. Ok la. Kita akui dan kita harap ustaz-ustaz kita jangan putus asa untuk hafaz.

kedua, saya nyatakan pada dia, Ibnu Sina bukanlah seorang tokoh yang sampai ke tahap imam-imam dalam agama. Tapi dia ada asas tentang Islam dan dia belajar tentang Islam. Kita kena faham hakikat bahawa setiap pakar mempunyai bidang yang benar-benar dikuasai, walaupun dalam masa yang sama dia tahu juga bidang lain, tapi tidak sampai ke tahap pakar.

Saya cuma tertanya-tanya pada diri...tapi tak tergamak pula nak tanya pada kawan saya...

- apa yang anda dah lakukan untuk menjadi alim juga dalam bidang agama sebagaimana anda inginkan orang agama alim dalam bidang anda?

- apa yang anda dah lakukan untuk membina generasi akan datang yang alim dalam dunia dan akhirat?

kalau jawapannya dah ada..bagus..
tapi kalau belum ada jawapan..usah meminta sesuatu yang anda sendiri tidak mampu.


* 'sepatutnya' kita perlu gunakan dengan tepat...kalau nak lahirkan seorang ustaz/ustazah yang hebat dalam bidang sains dan lain-lain, kita juga perlu lahirkan para doktor, jurutera, ahli sains dan lain-lain yang hebat dalam bidang agama...

fair and square! but is it achievable?

No comments: