Tuesday, July 07, 2009

Doa Yang Pendek...Jawapan Yang Amat Panjang!!

Situasi:

KAUM NABI NUH 'ALAIHISSALAAM MENENTANGNYA...

"Sebelum mereka, kaum Nabi Nuh juga telah mendustakan (Rasulnya); iaitu mereka mendustakan hamba Kami (Nabi Nuh) serta mereka menuduhnya dengan berkata: Dia seorang gila dan dia telah diancam (dan dihalang daripada menjalankan dakwah agama)". (Ayat 9 - Surah al-Qamar)

LALU MUNCULLAH DOA YANG 'PENDEK' DAN 'RINGKAS'

"Lalu dia berdoa merayu kepada Tuhannya dengan berkata: Sesungguhnya aku ini dikalahkan, oleh itu menangkanlah daku!" (Ayat 10 - Surah al-Qamar)

LIHATLAH JAWAPAN ALLAH S.W.T TERHADAP DOA TERSEBUT! AMAT PANJANG! AMAT HEBAT!

Maka Kami bukakan pintu-pintu langit, dengan menurunkan hujan yang mencurah-curah.

Dan Kami jadikan bumi memancarkan mata air-mata air (di sana sini), lalu bertemulah air (langit dan bumi) itu untuk (melakukan) satu perkara yang telah ditetapkan.

Dan Kami bawa naik Nabi Nuh (berserta pengikut-pengikutnya) di atas (bahtera yang dibina) dari keping-keping papan dan paku;

Yang belayar laju dengan pemeliharaan dan pengawasan Kami; (Kami melakukan yang demikian dan menimpakan taufan itu) sebagai balasan bagi orang-orang yang kufur ingkar!

Dan demi sesungguhnya! Kami telah jadikan bahtera itu sebagai satu tanda yang menjadi pengajaran, maka adakah orang yang mahu beringat dan insaf?

Oleh itu, perhatikanlah bagaimana buruknya azabKu dan kesan amaran-amaranKu.

(Ayat 11 hingga 16 - Surah al-Qamar)


....cetusan idea Dr. Muhammad al-'Arifi...

No comments: